сряда, 29 април 2009 г.

Реджеп Иведик - пародия на Бай Ганьо?

Имах възможността да изгледам и двете част на филма Реджеп Иведик, който ме накара да се замисля дълбоко дали това е пародия на нашенския Бай Ганьо? Има доста неща, които подтикват към подобни мисли. Дали настина югоизточната ни съседка е взаймствала идеята от героя на А. Константинов? Едва ли някой очаква да облечат съвременен герой с цървули и да го накарат да разнася дисагите си. Бай Ганьо носи обаче и друг един „багаж“ - незабележим за него и възтежък за околните - „багажът“ на своето самодоволство. Именно това е основната характеристика и на Реджеп Иведик. И двамата се "развяват" на всякъде със самочуствието си и не им прави впечатление, че околните са прекално възмутени. Все пак това е целта на филма. Да разсмива аудиторията. По този начин обаче доста хора се възмущават. На мен лично това не ми пречи по никакъв начин. Уважам Алеко Константинов, уважавам и труда на останалите. Просто нещо вътрешно ме накара да се замисля дали има нещо общо между двамата герои...

Ето ги и тях:Разликата във външният вид на двамата е, че единия е по-млад, а и може би мустаците на Бай Ганьо са преместени над очите на Реджеп Иведик.
И все пак..., който е гледал 2-те части на турската комедия и е чел/гледал Бай Ганьо, със сигурност ще открие поразителните прилики между двамата.
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

Няма коментари:

Публикуване на коментар