събота, 2 май 2009 г.

Пий редовно, живей дълго


Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви, показва ново проучаване. 40-годишното изследване на близо 1400 мъже показало, че редовното приемане на малки количества алкохол увеличава продължителността на живота.

Дългогодишното пиене на малки количества алкохол от всякакъв вид - до две чаши бира или вино на ден, удължава живота с около две години в сравнение с въздържателите. Благотворното влияние на алкохола е значително по-слабо при тези, които пият по-големи количества, показва изследването, публикувано във в. "Journal of Epidemiology and Community Health".

Мъжете, които пият само вино или по-малко от половин чаша на ден, живеят около две години и половина повече спрямо тези, които пият бира и концентрати, и почти пет години повече от тези, които не пият никакъв алкохол.

Учените твърдят, че пиенето на вино се свързва с намалена опасност от смърт в резултат на сърдечен удар, инсулт или в разултат на каквото и да е друго заболяване.

"Хората, които консумират алкохол, трябва да го правят в умерени количества, една-две чаши на ден е за предпочитане при виното. Защитните ефекти на алкохола за сърцето се проявяват само при умереното пиене при мъжете в средна възраст. Прекаляването може да доведе до инциденти и заболявания като рак или цироза на черния дроб.", заявява д-р Мартинет Стрепъл от Университета Угенинген в Холандия, съобщава БГНЕС.

Източник: lifestyle.bg
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

Няма коментари:

Публикуване на коментар