сряда, 6 май 2009 г.

Възрастовата дискриминация в България, жалка картинка!!!


На 04.05.2009 год. разговарях с евентуален работодател. В случая беше тя! Няма да споменавам нищо повече за конкретни лица и т.н., понеже статията няма за цел да почерни някого, а да покажа, че ние българите страдаме от някакви нестандартни предразсъдъци. Та тази "работодателка" ще наричам Ани. Защо? Защото е кратко, просто и ясно.
Пиша си аз с жената и обсъждаме какво се иска точно от мен. Тя ми обяснява любезно и аз прецених, че няма да имам време за тази работа и впоследствие реших да я прехвърля към приятелката ми, която е все още на 16 години(на 1-ви Юни става на 17). Уверих я, че тя ще се справи не по-зле от мен в тези задания. Казах на Ани, че ще дам Скайп името на приятелката ми, за да се разберат допълнително. Тя прие. В един момент ми пише(явно вече е видяла профила, който и дадох) "Но тя е само на 16 години и не мога да поверя такава работа на момиче на нейната възраст!". Попитах я дали годините са толкова важен критерии(в работата не ставаше дума за нещо, където ще минават проверки, ще се сключват договори и т.н., а просто за работа в интернет), а тя попита дали и аз съм на толкова. Аз отговорих отрицателно. Какво беше обаче значението в случая. Отправих предложение към Ани, да получи няколко безплатни мостри на това, което трябва да се върши. Казах й да пише на Скайп името, което й дадох. Тя отвърна, че го е блокирала и не знае как да го разблокира. Жалко нали? Какво нещо са предразсъдъците... Моментално отговорих, че не желая да работа с човек като Ани. Заявих й го в прав текст, но възможно най-спокойно и любезно. Завърших с "Лека вечер" и получих ответен отговор. След около 3 минути приятелката ми ми пише, че въпросното лице - Ани й е писала. Казах й, че не и препоръчвам да се занимава с нея, но тя реши да опита, понеже парите си струваха. С течение на обстоятелствата се установи, че работата от просто писане на статии се превърна в издирване на трудно отркриваема информация, включително обработването и публикуването й. Винаги съм знаел, че когато нещата звучат прекалено хубаво са лъжа и винаги има уловка.

Колко ли работодатели в интернет и въобще навсякъде, живеят с подобни предразсъдъци? Колко ли таланти се подтискат в България именно заради такива 'елементарни мозъци'?
Всичко това е наистина жалко и води до трайни последици на финансовото състояние на държавата, а и на демографското. На всякъде се търси млад и амбициран персонал. Само в България се съобразяваме с фактори, като възраст и най-вече визия, но за визията... друга статия.
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

3 коментара:

 1. Дето се вика - всеки гледа от своята камбанария.
  Ако знам за някого, че е на 16 и нищо повече и аз ще съм скептичен ... но това е защото на 16 бях хаймана :)

  ОтговорИзтриване
 2. Именно за това говоря. Всеки съди по себе си или по мнозинството и изключва всякаква вероятност да има някой, който умее нещо на възрастта, през която той е хайманосвал и въобще вършил неща, които биха довели до негативно мнение към младите след време.

  ОтговорИзтриване
 3. Вярно написано.Най ощетени остават кандидатите на възраст под 20г така и над 35г.Различните работодатели прилагат различни методи за избор на персонала си.Преди години дори една компания правеше графологическо изследване на кандидатите Дори във фейс-контрола няма нищо странно.Друг е въпроса за разминаването при обявяване на позицията и реалните изисквания на бг работодателите.Пример от реалния живот-хотелски комплекс в Сл.Бряг търси да назначи портиер за сезона като при интервюто се разбират някои изисквания които нямат нищо общо със спецификата на позцията:освен възрастово ограничение ,трябва да е мъж т.е. има и ограничение за пола на кандидата,да разбира от ВиК и Ел.,така че да може да работи и като поддръжка.От последното изискване се вижда ще кандидата трябва да покрива и други квалификационни умения ако иска да бъде одобрен.Манталитетът на работодателите в Бг е ако могат да плащат на служителите си за една позиция,а работещия тр да изпълнява съвсем други отговорности и полага труд нямащ нищо общо с обявения Job description за позицията.Тази практика ще се засили с изострщне на кризата в Бг и увелищаване на безработицата през следващите години.

  ОтговорИзтриване