неделя, 4 октомври 2009 г.

Необходим софтуер за прясно инсталиран Windows(XP)


Всички знаем, че е почти задължително да преинсталираме Windows, поне веднъж годишно. Това не е закон, а по-скоро нещо, което сме принудени да извършим. Просто Windows се скапва. Няма да се отплесвам по темата, понеже може да се пише с часове.

Въпреки, че аз престанах да използвам горе споменатата операционна система знам, че има адски много хора, които я ползват и именно за това реших да напиша тази статия. В нея ще включа най-необходимият софтуер за прясно инсталиран Windows(XP). Да започваме...

Драйвери:
По начало при покупката на Вашият компютър, би трябвало да получите кутия, в която пък има диск с драйверите за компонентите Ви. Доста често се случва да загубим или счупим нещо и започваме да търсим в интернет. Аз ще Ви улесня мъничко..

За ATI видео карти, можете да посетите този адрес: Graphics drivers & Software.
За nVidia: Download video drivers.
И на двете места просто трябва да посочите някои критерии и Сте "бомба" :)

Относно аудиото: Sound drivers download.
Отново посочвате критерии(марката и модела на дънната Ви платка).

Драйвери за Lan картата Ви...: Google =)

Медийни файлове(музика, филми, клипове и т.н.):

Музикален плеър: Spider Player(беше ми любим).

Видео плеър: KM Player, GOM Player и/или VLC media player.

Кодеци: За горе посочените плеъри не се изискват кодеци, но все пак може да си инсталирате най-популярните за момента CCCP.

Файлов обмен:

За P2P или по-добре познатите ни торент тракери: uTorrent(да не кажа само и единствено!).

Съветвам Ви да не използвате софтуер от рода на FlashGet и т.н., при данлоуд на файлове, а да се доверите на този, който Ви предоставя Вашия браузър.

Интернет браузър:

Mozilla Firefox(повече няма какво да кажа. Амин!).

Комуникация(чат в реално време/IM):

Skype.
ICQ
MSN(това май си го имаше след инсталацията, но може и да греша...)

В това отношение изборът е изцяло Ваш. Аз лично предпочитам Skype, понеже се използва масово в България, а и не е толкова отвратително.

Архиватор:

7z(най-добрия).

Бележка: Всичко написано по-горе, като предложения и предположения относо софтуерът и качествата му са лично мои виждания и преценки. Не твърдя, че това е най-доброто за Вас. Това беше най-доброто за мен, когато използвах Windows. Някои от нещата, които са съвместими с Linux, продължавам да си ги използвам =).
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

2 коментара:

  1. Ееееее, Божидаре - май не си чувал за http://driverpacks.net/. Дърпаш всичко, печеш на едно DVD , ръгаш диска в оптичното устройство и си готов. К'ви сайтове, к'ви критерии ...

    ОтговорИзтриване
  2. Има доста излишни неща, който не всеки би искал да използва. А тук аз препоръчвам това, което ми допада на мен. Знам, че около 65% от потребителите биха могли сами да си изтеглят драйвъри по един или друг начин, но не мисля, че информацията е излишна.

    ОтговорИзтриване