вторник, 22 декември 2009 г.

Защо България НЯМА да се оправи


Нека разгледаме защо България НЯМА да се оправи в близките не знам колко години, от моя гледна точка.
Ами да започнем от самите нас. Ние винаги търсим проблемите в някой друг, но не и в самите нас. Може би по тази черта от характера си приличаме с ромите. Не си даваме сметка, че за всичко обвиняваме турците и циганите. А какво правим ние? Нищо! И това е страшното! До такава степен сме оставили нещата на самоход, че в най-скоро време ще се самозабравим. Ние умеем да се оплакваме от всичко, но не съумяваме да намерим начин, да разрешим проблемите си. Всеки трезво разсъждаващ българин трябва да осъзнава, че ако сами не си помогнем и Бог няма да ни помогне. Тук всеки би се запитал "Но как?". Ами не е толкова трудно, колкото изглежда. Самите ние не търсим това, което трябва да получаваме. Не търсим правата си. Когато на някой от нас му пробутат стока с изтекъл срок на годност, то най-вероятно той ще смени магазина, а е вероятно дори и да не го направи, но в никакъв случай няма да се обърне към комисията за защита на потребителя. Защо? Ами... как да Ви го кажа, това си е манталитет, начин на мислене, вроден в самите нас. Но ние имаме вина, че сме такива, защото не искаме да погледнем на нещата от друг ъгъл. От реалната гледна точка, а не от тази, през която ние искаме да виждаме нещата. Време е да се опомним.
Сега се предполага, че трябва да говорим за управниците ни. Няма какво да ги коментирам тях. Те вече са се самозабравили и няма връщане назад. Те биха ни използвали до последен дъх! А трябва ли да го позволяваме? Всеки се оплаква от тях, но никой не се замисля, че ние, да, точно ние ги изкачваме нагоре по стълбичката към властта. Сега някои биха започнали да обясняват как идвали автобусите от Турция, за да гласуват и какво ли още не. Нима могат да дойдат толкова хора от Турция, че да преборят българите в България? Не! Просто българина има разни предразсъдъци относно избори и още куп неща и въобще не си прави труда да застане пред урната. Той е сигурен, че неговия глас не е глас народен, а може би глас погубен. След като имаме такъв тип отношение към самите нас, то ние нямаме право да се оплакваме от тези, които ни управляват. Ние не сме си направили труда да ги спрем! Помислете следващият път, когато Ви се наложи да изминете няколкостотин метра, които биха Ви дали право, да протестирате срещу управляващите ни.
Много хора казват, че България няма бъдеще и не се развива, защото младите напускали родината си. А какво да правим? Да стоим тук и да се измъчваме. На нас ни е трудно да гледаме как нямаме бъдеще тук. Ние търсим сигурност, надежда, каквито не можем да намерим в България. Ходим да робуваме на чужденците, но знаем за какво робуваме. Имаме цели и реални шансове за постигането им. Вие не можете да ни осигурите всичко това! Ние не искаме да помагаме в оправянето на България. Вие я "оправяте" достатъчно.
И едно пожелание към всички Вас!

И като цяло смятам да приключа с писането, понеже знам, че няма да променя нищо или никого, но все пак исках да си излея мъката някъде и това е моето местенце.
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

2 коментара:

  1. Много мъка си събрал, брат!
    За софтуера - добре, и аз ползвам open source, ама другото...Няма как да се оправи България, ако ние (нормалните, свободни хора, имам предвид), не предприемем нещо. Я виж какво пише тук и ако искаш - пробвай!:)
    http://democracycorp.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Мъка не липсва, но след време ще се превърне в нещо като носталгия, но не точно. Все по-малко ме интересува накъде върви България, понеже отговорът е един и няма алтернатива - надолу! Тя просто затъва, но се надявам ние да не затънем с нея.

    ОтговорИзтриване