събота, 13 февруари 2010 г.

Безплатен компютърен курс от Бюрото по труда

Нещо безплатно от държавна агенция? Да! И не само! За посещаването на курса Вие ще получавате стипендия. Съжалявам, че загубих брошурата, но сега ще се опитам да Ви опиша какво представлява цялата тази далавера.
Всеки, който е регистриран в дирекция "Бюро по труда" има право да изкара курс за компютърна грамотност и/или английски език. Тази програмата се финансира от европейския съюз и при завършването на курса Вие получавате сертификат, който важи из цяла Европа. Има и възрастови ограничения. Трябва да сте между 16 и 29 години. Също така не трябва да сте ученик. Тоест напълно "волна птичка".
Ако отговаряте на всички тези условия, то тогава попитайте Вашия трудов консултант за тези курсове. И ако има такъв, то ето едно нещо, което искам да споделя при записването.
Когато отидете да се записвате ще получите стандартен формуляр. Обаче ето какво се случи при нас. Към края на формуляра имате възможност да избирате от коя степен да започнете B1, B2 или B3. Е, да, ама не! Записах аз, че искам да започна от B1 с амбиция да продължа до B3, но работата била такава, че ще получиш обучение само по една от степените. Какво ще рече това? Както споменах, аз избрах B1 и сега нямам възможност да продължа да се обучавам, за квалификации B2 и B3. Това обаче нямаше кой да ми го каже, когато се записвах. Преметнаха ни! Здраве да е. Българска институция му кажи и повече не го обиждай!
Ето и още няколко важни неща, които трябва да знаете. Курсът продължава около 1 месец(136-8 часа по план, вкл. и тестовете, които се правят). За всяко присъствие Вие получавате 5 лева. Тоест ако курсът продължи точно месец, а Вие не сте отсъствали нито веднъж, ще получите 100 лева. Тук повечето от колегите ми се разочароваха, както и аз, но само до известна степен. Все пак си дадох сметка, че ако реша да изкарам B1, то трябва да си платя, а сега хем ми е безплатно, хем ми и плащат. Просто тези пари покриват разходите ми от началото до края на курса(от 8:30 до 12:50 по 5 лв., икономичен съм, нали?).
След като изкарам този курс, ако имам късмет ще започна и курса по английски език. Отново от степен B1, но тук до колкото разбрах ще имам възможност да си продължа до B3.
Обстановката като цяло е приятна. Пред всеки си има лаптоп(логично е), не всеки слуша какво се говори(ами все пак знам как се използват командите Find, Copy, Paste, Cut и т.н.).
Пожелавам успех на всички, които ще се пробват! Очаквам и отзиви.
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

10 коментара:

 1. Страхотна възможност е това! Надявам се всеки български гражданин да се запише на няакъв курс, който ЕU субсидира

  ОтговорИзтриване
 2. tova e hubavo,no za6to ima vazrastovo ograni4enie.az sam na 31 godini i imam jelanie da izkaram tozi kurs, no uvi...gornata granica e 29godini

  ОтговорИзтриване
 3. Ами явно от Европейския съюз финансират само младежта, която според техните разбирания е ДО 29 години. И аз имам доста познати, които изявиха желание, но бяха над 29.
  Склонен съм също да твърдя, че курсът би бил полезен на по-старото поколение(29+), понеже нещата, които обясняват там не са кой знае какво и всеки един младеж би трябвало да е запознат с тях.
  Друг е въпросът, че имаше хора, които не знаеха къде се намира клавиатурата на лаптоп-а.

  ОтговорИзтриване
 4. Zнаете ли ,че има уловки ?
  Ако не си намериш работодател при който да работиш след тези курсове,си връщаш парите !

  ОтговорИзтриване
 5. До колкото съм запознат, преди време те самите са намирали работа на завършилите, чрез която един вид се изплащат на държавата, но вече не е така. Завърших курса, теглих им по една благословия и в момента имам наказание за 1 година, но въобще не съжалявам, защото нямам никаква сметка от тях. Не забравяйте, че живеем в България :)

  ОтговорИзтриване
 6. Искам да попитам,ако запиша Б2 или Б3 по-голяма степен ли получавам....?Каква е разликата между тях?И колко часа продължава обучението на ден,от сутрин до вечер ли се стои на курса?Благодаря!:)

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте.
  Първо държа да отбележа, че статията е от миналата година. Нямам идея дали тази година се провежда такъв курс.
  Относно квалификациите, ако запишете Б2 или Б3, получавате Б2 или Б3. Разликата е, че се навлиза по-дълбоко в материята и по принцип ако имате базови познания, ще е по-добре да запишете по-висока степен(Б2 или Б3).
  Обучението беше 6 часа(или 8) ако не ме лъже паметта, като имаше 2 смени - сутрин и следобед.

  ОтговорИзтриване
 8. Да,виждам,че е от миналата година,но предполагам,че е същото и сега.:)Значи се ходи сутрин или следобед(не и 2-те смени),не е по цял ден обучението....?Благодаря за бързия отговор и инфото!:))

  ОтговорИзтриване
 9. az v momenta si tarsq da izkaram kursa za kompyutarna gramotnost i pro4etoh tuk az sam zapisana na borsata i bqh pitala no mi kazaha 4e za men nqmalo kursove a sam na 30

  ОтговорИзтриване
 10. Добър вечер,записах се на курс по компютърна графика,който би трябвало да стартира на 20.08.2012,но не виждам никакви данни за него.Трябваше да ми се обадят от бюрото по труда за да ми кажат къде и в колко часа ще се провежда курса.

  ОтговорИзтриване