четвъртък, 4 март 2010 г.

Моят любим форум


Реших да споделя кой е моят любим форум и защо. С какво ме е грабнал, как не са ме изритали още от там и т.н.
Нека започнем с малко предистория за подвизаването ми в интернет форумите... В началото се регистрирах къде ли не. Нямах навика да уцелвам правилните раздели(защото просто ги нямаше). Не търпях някой да се прави на модератор, администратор и въобще на нещо повече от мен. Да парадира с титлата си. В последствие започнах да се сдържам с глупавите мнения(тогава преобладаваха). Както всеки интернет потребител обаче, аз започнах да се интересувам как се правят пари от интернет. Вярвам, че съм един от многото, които са стартирали "бизнеса" си с CashFiest-а. За мое щастие обаче не се тормозих дълго, защото сметнах, че тази лента ме дразни по-силно от желанието ми да "правя" пари и я разкарах. След това се появи bux.to. Тук вече бях по-отдаден на "работата" си и "припечелвах" без пот на челото. Просто карах приятелите ми да се регистрират и ги зарибявах да правят това, което правя и аз. Не след дълго достигнах минимума за теглене на парички. От тогава до сега си чакам зелените гущерчета... Бях с разбити детски мечти! Може би нямаше да се почувствам толкова зле ако когато бях на 6 ми бяха казали, че Дядо Коледа не съществува.
Аз обаче бях твърдо решен да разбера защо не получавам нищо. От там се започна всичко...
Започнах да ровя в Google и попаднах в Предприемач.ком. След въпроса ми за bux.to бях натирен по възможно най-бързия начин от самите потребители.
В последствие продължих да си губя времето със сайтове от типа BUX. Рано или късно обаче всеки се усеща. Тогава ми беше и първия допир с Web Page Maker. Направих си статичен HTML сайт, на който се радвах около седмица. Тогава започнах да разбирам, че искам нещо повече. Сайтът имаше нужда от "малка" промяна. И от там насетне започна моето "обучение". Запознах се с PHP и се удивих от възможностите му. Реализирах първият си "проект". Осъзнах, че мога да го монетизирам, но не знаех как точно трябва да стане това. Именно този факт ме върна в Предприемач. Тогава започнах да задавам малко по-различен тип въпроси, но без съмнение - просташки. Оказа се, че има хора, които наистина искат да помогнат на "не можещите" и "не знаещите"! Това ми направи много добро впечатление. Зададох куп въпроси и получих една ориентация, която ми е полезна и до ден днешен. След като получих това, което исках, аз отново спрях да посещавам форума. Детска му работа!
И след няколко години вече осъзнавам, че този форум ми е дал наистина много. Оценявам и това, че потребителите са се държали "градивно-грубо" към мен. Нито една дума, нито една буква не е била безсмислена, а просто опит да се отворят очите на поредния невеж. И се получи! Днес не минава ден без да посетя форума, да разгледам кой какъв съвет е дал на друг, за да си взема поука и аз(ако мога). Доста често виждам хора, които в момента тръгват по моя път(CashFiest-a, Bux.to и т.н.) и се опитвам да се държа така, както са се държали с мен "едно време". На момента хората най-вероятно си мислят, че се надувам или нещо такова, но се надявам, че един ден ще оценят моя и на всички останали труд така, както сега аз го ценя.
В момента продължавам да се уча. Ще се уча цял живот! Радвам се на атмосферата във форума. Има всякакви хора. Измамници, коректни, критици и въобще всичко, което е необходимо за подобен тип форум. Доста пъти мои познати са ме питали "Защо пък са ти измамниците?!"(аз винаги съм ги искал), а аз отговарям, че докато човек не изгори веднъж, няма да знае как да се пази. Умния човек ще съумее да сгреши веднъж, а глупака ще продължава да греши до безкрай!

Благодаря на всички потребители във форума. Благодаря за атмосферата и за всичко останало. Благодаря Ви!
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

3 коментара:

 1. Евалата, за пръв път толкова добре някой е описал какво чувства. Супер добра статия. ;) Такива хора правят форума такъв. ;)

  ОтговорИзтриване
 2. Кирев, много хубав пост. Много начинаещи дори не стигат до момента да си чакат "гущерчетата" - просто се отказват по-рано. Тук беше мястото за тези, които за пръв път влизат на блога ти да покажеш какво реализираш в момента (tarsq.com например, винаги съм се кефил на този твой проект) и как си тръгнал от нулата - без някой да те е учил на програмиране.

  Искрени поздрави и успех!

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря Ви сърдечно, колеги! Вие сте постигнали не по-малко от мен, но знам, че и Вие сте извървели онзи труден път, който изглежда безкрайно дълъг за начинаещите в програмирането, интернет бизнеса и всички тези насоки, които могат да осигурят финансов приход. Всички ние се усъвършенстваме като си помагаме взаимно, като се учим от грешките си и тези на другите.
  Предприемач.ком е място, което обединява амбицираните хора в българското интернет пространство. Най-вероятно се забелязва, че на края съм благодарил на всички потребители. Защо не на администраторите, които полагат повече труд от всеки друг за съществуването на форума? Защото за мен те също са потребители. Те по никакъв начин не стоят "над" нас. Всички имаме предимства и недостатъци и точно този факт крепи форума и потребителите.

  Благодаря Ви още веднъж!

  ОтговорИзтриване