понеделник, 26 април 2010 г.

Работа на морето - сезон 2010 - информация

Здравейте :)
Не съм писал от доста време и реших да се реванширам с подобаваща статия. И понеже в момента съм наясно с нещата покрай работата на морето, реших да споделя какво точно е необходимо, за да нямате проблеми с бъдещите работодатели.
А ето и за какво говоря:

Здравна книжка - Процедура по издаване на здравната книжка
Трудова книжка - НАРЕДБА за трудовата книжка и трудовия стаж
Свидетелство за съдимост
Лична карта - такси за издаване

Това са нещата, които ще Ви бъдат необходими като цяло. Има работодатели, които не изискват нищо от Вас, но не плащат здравните осигуровки и не предлагат трудов договор. В повечето случаи те могат да Ви изиграят, но пък предлагат и много изкушаващо заплащане.
Ако сте решили да работите по българското черноморие това лято, препоръчителната дата за заминаване е ~20-ти май! В момента в Слънчев бряг и Несебър търсенето на персонал е адски слабо, понеже сезона все още не е започнал. Офертите за момента не си струват. Бъдете търпеливи и НЕ избързвайте!
Очаква се силен сезон, макар и позакъснял. И работници, и работодатели се надяват по-късното стартиране на сезон 2010 да се реваншира с висока посещаемост на туристи по българското черноморие, както и това те да бъдат добри клиенти.

Някои правила за хората, които са решили да пробват как е работата по морето за първи път:

1. Не започвайте при работодател, който Ви обещава твърда заплата и процент, но казва, че ще Ви изплати процента на края на сезона с цел да се "застрахова" от това, че Вие няма да напуснете по-рано! Същото важи и за тези, които казват, че ще забавят процента с месец.
Защо? - Тези хора по принцип измислят причина, поради която не Ви плащат изработения процент. Най-често срещата причина е, че сте крали от оборот/артикули.
2. Търсете работа, където Ви осигуряват квартира или пари за такава. Ако месечното Ви заплащане е над ~1200 лева, то тогава бихте могли сами да си осигурите квартира.
Защо? - Повечето от нас, които ще бъдат там за 2-ра, 3-та и т.н. година знаят, че квартирите варират от ~5 до ~20 лева за легло на вечер, в зависимост какъв лукс търсите. Ако сте на заплата, която е около 700 лева, то ще Ви сте стори малко трудно да отделяте пари за квартира, за храна, а и да спестите за самите себе си.
3. Търсете работодател, който Ви осигурява някакви почивни дни. Макар и 3 пъти в месеца(цифрата е примерна).
Защо? - От опит знам, че на 15-16 часов работен ден с почивка веднъж месечно е доста трудно. Добре ще Ви се отрази ако сте на смени.

Това е информацията, която в момента ми идва на ум и смятам, че би била полезна на всеки, който се е ориентирал към туристическите дестинации в България.
Успех на всички и приятно изкарване на лято 2010 :)
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

3 коментара:

  1. благодаря Ви дано поне на морето успея :)

    ОтговорИзтриване
  2. suvetite vi sa v polza na vsi4ki koito smqtat da opitat na moreto bravo

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря Ви съветите ви са в полза на всички.Но аз имам един въпрос? Чрез кой агенции да си намерам работа, как да си се намира работа на морето...между другото съм од софия и знам 2 езика Немски и Англиски,а и неяколко балкански, като на пример Србски...

    ОтговорИзтриване