петък, 3 септември 2010 г.

Първата доза убива!!!


Ти сам решаваш дали ще опиташ наркотици. Сам трябва да разбереш кое е добро за теб и кое не. И трябва да кажеш "НЕ" толкова силно и ясно, че да те чуят! Нали не искаш да си от хората, които казват да, когато всъщност имат предвид НЕ и прекарват живота си, чудейки се защо всичко се е прецакало и защо никой не ги е разбрал. Дрогите са дадени от природата или изкуствено създадени вещества, които имат влияние върху психиката. Дрогите водят до злоупотреба и зависимост. Те се делят на легални и нелегални дроги.

Легални дроги са алкохолът, тютюнът и кофеинът. Ежедневната употреба на 40 гр. алкохол се счита за злоупотреба и зависимост. Последствията от консумацията на алкохол при младите хора могат да бъдат: главоболие, повръщане, промени в настроението, отравяне, непротектиран секс, експирименти с дроги, нарастване на семейни и социални проблеми.

Най-заплашващата живота на човека дрога в света е тютюнът. 20% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на употребата на тютюн.

Кофеинът не е опасна дрога, но води до пристрастяване. Кафето тонизира и дава енергия, но е безобидно само в умерени количества. Големи дози кофеин водят до зависимост и здравословни проблеми. 10 грама чист кофеин е смъртоносна доза за човека. Една чаша кафе съдържа 100мг. 500 мг кофеин дневно е висока доза.

 • Марихуана (Канабис, Мери Джейн, леля Мери, гангстер, ганджа и др.) Това е най-разпространената дрога в страната. Представлява смес от изсушени листа. В повечето случаи се свива на цигара и се пуши, а в други се яде или пие на чай. Пушещите вдишват дълбоко дима и го задържат в дробовете си. Пушекът съдържа токсични частици и води до увреждане на белодробната система.

 • Инхаланти са различни летливи вещевства (лепило, бронз, газ, спрейове, препарати за химическо чистене), които имат силно въздействие върху централната нервна система на човека. При вдишването им се появява възбуда, веселост, последвани от замъгляване на съзнанието, загуба на орентация и сънливост.

 • Хероин (материал, херо, кафяво, стаф) Това е от бял до тъмно кафяв прах, които се пуши или инжектира. Прави се от морфин, извличан от маковия опиум. Може и да се вдишва. Употребата на хероин води до 100% зависимост. Инжектиран, хероинът е много бързо действащ наркотик. Засяга центровете на удоволствие в мозъка и пресича възможността за възприемане на болка.
 • Кокаинът е бял кристален прах. Той се вдишва и инжектира. Ефектът се поддържа при постоянно смъркане. Кокаинът се извлича от листата на растението кока.

 • Амфетамините изглеждат като капсули, прах, дражета, парченца стъкло. Приемат се през устата, но могат да се пушат, инжектират или вдишат.

 • Екстази се разпространява във вид на таблетки, капсули, прах или течност. Обикновено се поглъща, но може и да се инжектира. Това е синтетичен наркотик, който се произвежда в нелегални лаборатории и затова е много опасен. Той е едновременно стимулант и халюциноген.

 • ЛСД е един от най-рисковите и най-непредвидимите във въздействието си наркотици. Разпространява се на тънки картончета или парчета хартия, с картинка от едната страна, също и като таблетки, капсули или течност. Ефектите от въздействието му могат да продължат до 8-12 часа.

 • Крекът е форма на кокаина, пригодена за пушене. Името му идва от шума, които издава (пращене) при нагряване на пламък.

 • Медикаментите са вещества, които се използват в медицината. Ако не се приемат по лекарско предписание, те могат да имат различни негативни последствия или да доведат до зависимост.

Ще опиташ ли ... ?

Ти решаваш... !

ПП: Тази статия я писах преди време за BGReporter. Очевидно след времето, което измина, статията продължи да обикаля в интернет пространството, а се мисля, че е ред да се появи и тук, където всъщност й е мястото. В моят блог.

Спомням си как преди няколко години, когато аз започнах да пуша цигари(тютюн), беше модерно. Сега обаче е модерно да запалиш тревичка и от там започва дългия път на експериментирането с наркотиците. Малко хора са останали само с пробването на трева. Повечето от тях пробват и по-твърди наркотици. Тенденцията е такава в наши дни. Жалко, но факт!

Ето и един филм, който намерих днес и мисля, че може да Ви даде ясна представа за това, до какво водят психотропните вещества:
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

12 коментара:

 1. Нито познавам видовете, нито ползвам.

  ОтговорИзтриване
 2. интересно ми е като пишеш за кафето и цигарите, ти употребяваш ли ?

  ОтговорИзтриване
 3. мразя наркотиците и цигарите както и тези ,които го използват

  ОтговорИзтриване
 4. Аз не пия, тютюн никога не съм запалвал, само трева пуфкам от време на време, пробвал съм и други наркотици, но не мисля, че са нещо особенно.

  ОтговорИзтриване
 5. Дали употребявам кафе и цигари - да. Не мога без тях, което си е зависимост.
  Всеки от нас си има пороци и точно за това обяснявам на несъгласните със статията, че тя не цели да пропагандира нещо, а просто да информира тези, които не знаят, какво представляват горе изброените вещества.

  ОтговорИзтриване
 6. tova bloggerska statia li e...ili prosto izbroiavane na bezinteresni fakti????

  ОтговорИзтриване
 7. Безинтересни за Вас - може би, но за хората, които не са наясно с тези неща, предполагам че биха се зачели, а и не е излишно да има четива точно за тези неща, а не за това как някоя чалгаджийка си сложила силикон в гърдите, в устните и къде ли не.

  ОтговорИзтриване
 8. Тук можете да намерите повече инфо за амфетамините: http://addicted2life.eu/

  ОтговорИзтриване
 9. Новия министър да намери начин да се прожектира това филмче във всяко училище на децата от 3 до 8 клас превантивно!!!

  ОтговорИзтриване
 10. Да, полезна е статията. Колкото повече се говори и пише, толкова по-добре. А колкото до филмчето-има го в МКБППМН в общините и се прожектира в училищата-ефектът е голям. Но трябва постоянно да се говори и прожектират такива филмчета. Само инцидентно няма да има ефект.

  ОтговорИзтриване
 11. Dobra statiq ama q pusnete po televiziqta da q gledat pove4e deca ot 10g. nagore.

  ОтговорИзтриване
 12. на нас ни пуснаха този филм в училище

  ОтговорИзтриване