събота, 11 декември 2010 г.

Компютрите срещу книгите

Компютри срещу книги
Биха ли могли компютрите да изместят книгите или вече се е случило? Умират ли хартиените носители на информация и съдържание?
Познавам доста ученици и студенти, които се подготвят с помощта на компютъра, а не на старите учебници. Както добре знаем, интернет е необятен. В него можем да намерим всичко, което ни интересува, стига да знаем как да търсим. В учебния процес компютрите вече превземат "фронта". Очаквам в най-скоро време те да изместят напълно тетрадките и учебниците.
Може ли обаче един компютър да замени усещането от това, да легнеш вечер, да светнеш нощната лампа, да се мушнеш под топлите завивки и да се зачетеш в някоя книга? При мен лично - все още не. Било то лаптоп или електронен четец. При други хора обаче е различно. Лаптопът е неразделна част от тях. Следва ги дори и в леглото и заема изцяло мястото на прашните книги.
Убиват ли технологиите така приятната и популярна в миналото - книгомания? Може би да.
На фона на развиващите се с невероятна скорост технологии, всичко бледнее. Ако не още, то не след дълго, електрониката ще замени всичко, на което сме свикнали. Няма да изпадам в подробности от медицинска гледна точка за вредата от прекаляването с висенето пред компютъра, защото предполагам повечето от Вас са наясно. Това е една от много причини, поради които все още предпочитам да легна на топло в леглото и да грабна някой роман, с който да заспя.
Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

3 коментара:

 1. Според мен книгите вече нямат място в живота на малчуганите. Повечето предпочитат да играят на игри или просто да се ровят в компютъра ...

  ОтговорИзтриване
 2. Не мога да свикна да чета електронни книги. Вярно, че са лесни и удобни за набавяне, съхранение и пренасяне. Но за мен няма нищо по-добро от това да си пуснеш любима музика. До теб да бъде чашата с кафе например. И да се наслаждаваш на прелистването на страниците и мириса на мастило от твоята книга.

  ОтговорИзтриване
 3. @Парапети, за жалост сте прав.
  А аз от своя страна съм абсолютно съгласен с ivo1017, И все пак това са навици, които сме придобили през времето, когато компютрите не бяха окупирали живота ни,
  С времето ще изчезнат хората, които притежават тези навици, а съответно и самите навици.
  Звучи наистина жалко, но това е бъдещето, което виждам аз.

  ОтговорИзтриване