четвъртък, 11 август 2011 г.

Социален експеримент във Facebook.

facebook social experiment

Вчера и днес реших да "натоваря" малко Фейсбук приятелите си, като ги питам за любима песен, а след това им предоставя връзка от сайта си за безплатни mp3-ки и клипове към нея и ги помоля да я публикуват на стената си. Нагло, нали? :D

В крайна сметка обаче се получи нещо доста интересно. Започнах да наблюдавам поведението на потребителите, с които комуникирах. Любимите им песни, начина, по който стигат/не стигат до стените им във Фейсбук.
С Вас смятам да споделя някаква импровизирана статистика, която ще покаже отзивчивостта им.
 • 2% отказаха директно да публикуват връзката на стената си, като се оправдаха с това, че са публикували скоро. Дискусията с тях продължи, но в друга посока.
 • 8% от потребителите спряха да пишат, след като видяха, че им се изпраща връзка.
 • 10% разпитваха защо трябва да публикуват връзката, печеля ли нещо от това, но не го направиха. С половината от тях дискусията продължи.
 • 15% също разпитваха, но публикуваха връзката на стената си. Дискусията продължи с половината от тях.
 • 15% търсиха и питаха за Share(Сподели) бутон. Като не виждаха къде се намира. Публикуваха връзката, след като им казах да го направят директно от Фейсбук профила си. Дискусията с 1/3 от тях продължи.
 • 20% публикуваха връзката, като ме помолиха да харесам страница, да кликна на линк или нещо подобно. Дискусията продължи с половината от тях.
 • 30% публикуваха любимата им песен на стената си безрезервно. Без излишни въпроси и пр. 5% от тях дори ми благодариха за предоставената връзката.
По-малко от 10% от хората, предпочетоха чалгата. Имаше едва няколко човека, които споделиха поп-фолк парче, като любимо такова и това беше в по-късните часове, а хората очевидно бяха в настроение.

В сайта има също и Like box. Само един(1) потебител хареса сайта там. Също така и само един(1) от хората, с които комуникирах със задни помисли([evil]), свали любимата си песен от сайта.
От цялата работа спечелих не много уникални посещения и попаднах в не малко интересни ситуации.
Двудневният труд за мен си струваше и то главно заради ситуациите, а не толкова заради посещенията.
Забавлявах се и след време(~половин година) може би ще повторя процедурата отново.

Бележка: Дискусиите са провеждани в чата на Фейсбук, в реално време, като не са изпращани съобщения, когато даден потребител е офлайн.
Хората, с които чатках с ясна цел бяха около 100.
Възрастта беше 15-25 години. Повечето бяха от женски пол. Да кажем 80% от тях.

Гласувайте за блогчето ми в BGTOP.

4 коментара:

 1. Не е зле- 80% публикували, като 50% от тях почти мигновенно. Интересно е, и че малко от хората харесват чалгата, което и мен малко ме радва.

  Става дума за личен профил, нали?

  ОтговорИзтриване
 2. Да. И може би точно за това публикуваха, защото им бе отделено специално внимание, а не просто да изпратя масово съобщение и т.н.
  Директната комуникация винаги е за предпочитане.

  ОтговорИзтриване
 3. Хареса ми доста статията ти !
  И аз последно време правя подобни експерименти, само че с новини.
  Може да обменим опит и да разменим линкове :)
  fb: Orlin Bobchev ( predstavi se koi si )

  ОтговорИзтриване
 4. Интересен експеримент, според мен, нормалните хора в интернет не забелязват бутоните за одобряване, споделяне и други подобни. Хората влизат в интернет за да се забавляват, а не да ни правят услуги.

  ОтговорИзтриване